Playlist

30 Kasım 2016 Çarşamba

SUYUN GÜVENLİĞİNİ MAVİ, YEŞİL ve GRİ SU İLE ARTTIRMAK



Tarım, dünyadaki gitgide azalan su kaynaklarının en aç gözlü tüketicilerinden biridir. Ve yiyecek üretiminin artan popülasyonun ihtiyaçlarının karşılanması için önümüzdeki 35 yıl %70'in üzerinde bir artış göstermesi gerekecektir. Talebi oluşturan yalnızca mahsuller değildir; tarım, şehirler, sanayiler ve eğlence sektörü ile su için bir yarış içine girecektir. 
Sınırlı su ve bu suya bağımlı olan ve giderek artış gösteren insan sayısı ile, su güvenliği belirsizdir. Ancak mavi, yeşil ve gri suyu kullanan entegre su yönetim tesisleri su güvenliğini arttırabilir. Bu renkler ne anlama gelmektedir ve bu sular hayati önem taşır mı?
Bunlar bu yıl 5 Kasım'da düzenlenmiş olan "Mavi Dalgalar, Yeşil Rüyalar ve Grinin Gölgesi: Suya Bakış Açısı" sempozyumunun ana soruları...



Mavi su; göl, nehir, rezervuar ya da akiferlerde bulunmaktadır. İçme suyu, evsel, endüstriyel amaçlar ya da tarımda sulama suyu olarak birçok amaçta kullanılır. Tatlı su depoları sınırlıdır ve mavi sudan kalan miktar korunmalı ve tutumlu bir şekilde kullanılmalıdır.


Yeşil su; bitkiler ve toprak mikrooragnizmaları için toprakta uygun olarak bulunan sudur. Kökler yardımıyla emilebilir ve bitkiler tarafından büyümek için kullanılıp atmosfere geri salınır. Mahsuller tarafından yeşil suyun kullanımı daha faydalı bir kullanım için en uygun hale getirilmelidir.




Gri su; önceden kullanılmış olan sudur ve bazı safsızlıklar içerebilir. Kentlerden, hanelerden ya da sanayilerden gelebilir ve genellikle arıtılmış ya da deşarj edilmiş sudur. Gri suyun tarım için yeniden kullanımı depolardan çekilen mavi su miktarını azaltabilir ve bitkilerin kullandığı yeşil su miktarını arttırabilir. 



Bu üç su kaynağı -yeşil, mavi ve gri- tarımın 2050 yıllarda 9 milyar insanı beslenmesini sağlaması için korunmak ve iyi şekilde kullanılmak zorundadır. 

(Kaynak:sutema.org)

Haberin orijinaline göz atmak için tıklayınız: 
https://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131003111119.htm
TR Çeviri: dunyaninyesili.blogspot.com

Devamını Oku »