Playlist

27 Eylül 2016 Salı

ATMOSFERDEKİ ASİDİTE SEVİYESİ SANAYİLEŞME ÖNCESİ DÖNEMLERE İNDİRGENDİ

(Buz, Grönland ve Antarktika delindi ve ölçümlere hazırlandığı yer olan ülkesindeki laboratuara taşındı.
Kaynak: Paul Vallelonga, NBI)
Yeni araştırmalar gösteriyor ki atmosferdeki insanlara ait asit kirlenmesi şimdilerde neredeyse 1930’larda sanayileşme ile başlayan kirlenmeden önceki seviyelere döndü. Sonuçlar Grönland buz tabakası ile ilgili yapılan çalışmalardan çıktı ve bilim dergisi Environmental Science and Technology’de yayımlandı.

Grönland buz tabakası geçmişteki iklim ve atmosferik bileşimin özgün bir arşividir.  Grönland buz tabakası yağan ve asla erimeyen kardan oluşur, fakat yıllar sonra aynı kalmaktan ziyade yavaş yavaş sıkışarak buza dönüşür. Araştırmacılar  kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakaları boyunca bize geçmişteki iklim değişikliğini ve sera gazlarının konsantrasyonunu ve atmosferdeki kirleticiler hakkında bilgi veren buz çekirdeğini delerek her bir yıllık tabakayı analiz edebilmektedirler.

Atmosferdeki asit, dev volkanik patlamalardan ve endüstriden kaynaklı insan-yapımı emisyonlardan gelebilir. Buz çekirdeğinin üzerindeki iletkenliği ölçen bir alet yardımıyla buzdaki asidite kolayca ölçülebilir. Eğer ki yüksek düzeyde bir asidite varsa, ölçüm sonuçlanır ve 125,000 yıl önceki buzullararası devre kadar iklimin tüm geçmişi saptanabilir. Ancak son 100 yıl için atmosferik asiditeyi ölçmek isterseniz bu işlem, en üstteki 60 metrede bulunan ve henüz sert buza dönüşmediğinden daha gözenekli yapıda olan yıllık tabakalar için daha zordur.

YILDAN YILA KİRLİLİK ÖLÇÜMLERİ

Fakat son 100 yıl, sanayileşmeden, taşıt kullanımlarından ve insanların enerji tüketiminden dolayı atmosfere çok büyük miktarda kirlilik verilen bir periyot olduğu için iklim araştırmacıları için oldukça ilgi çekicidir.
“Biz bir spektrometre kullanarak buzun asiditesini doğrudan ölçebilen yeni bir metod geliştirdik. Buz çekirdeğinin uzunlukları boyunca kesilen bir buzdan değneğimiz var. Bu buz çekirdeği yavaşça eriyor ve eriyen-su birçok kimyasal ölçüm aldıkları laboratuara ulaştırılıyor. Bu yeni metodumuzla asiditeyi de – bir başka deyişle pH değerini de- ölçebiliyorsunuz ve bu bir pH boyarmaddesi eklendikten sonra suda renk değişimleri olduğunda gözleniyor. Yıldan yıla olan dalgalanmaları doğrudan görebiliyoruz.” diye açıkladı Kopenhag Üniversitesi, Niels Bohr Enstitüsü’ndeki Buz ve İklim  Merkezi’nde post-doktor olan Helle Astrid Kjær.

Yıllardır buzun gözenekli-yıllık tabakalarındaki asiditeyi ölçme problemini çözmek için araştırmalar gerçekleşti ve günümüzde Niels Bohr Enstitüsü’nden bilim insanları başardı. Metod, “Devamlı Akış Analizi” metodudur ve İsviçre’de icat edilmiştir, fakat asitliği de ölçebilmesi için Helle Astrid Kjær bu sistemin gelişimine öncülük etmiştir.

DOĞAL ve İNSAN-YAPIMI KAYNAKLAR ARASINDAKİ FARKLAR

Ayrıca yeni metodu kullanarak daha kesin pH sonuçları ölçebilmek için, CFA sistemi emisyonların volkanik patlamalardan ya da geniş ormanlardan mı yoksa endüstriden mi kaynaklandığını da ayırt edebiliyor. Araştırmacılar böylelikle endüstriyel kirlilik değerlendirmesinde hem volkanik patlamalar hem de orman yangınlarını filtreleyebiliyor ve sonuçlar devrim niteliğinde…  

Yeni pH metodu Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri ve Danimarka’dan araştırma ekipleri tarafından Grönland ve Antarktika’daki buz çekirdeklerinde çoktan kullanılmaya başlandı.



Haberin orijinaline göz atmak için tıklayınız: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160924223232.htm
Türkçe Çeviri: dunyaninyesili.blogspot.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder