Playlist

17 Eylül 2016 Cumartesi

HAVA KİRLİLİĞİ ÇOCUKLARDA AKIL SAĞLIĞINI NASIL ETKİLER?


Hava kirliliğinin yetişkinlerde belli akıl sağlığı sorunlarının için bir risk faktörü oluşturduğu bilinmektedir, fakat yeni bir çalışma yüksek hava kirliliği oranları ile çocuklar ve ergenlerdeki psikiyatri sağlığı arasında bağlantı kurmaktadır.

Bu bağlantıyı araştırmak için İsveç’teki Umea Üniversitesi’nden araştırmacılar kayıt-tabanlı olarak bilinen verileri incelediler. İsveçlilere verilen tüm ilaçlar kayıt altına alınıyor ve böylece araştırmacılar Stockholm, Västra Götaland, Skåne ve Västerbotten’den olan 18 yaşının altındaki bireylerde yoğunlaşabildiler. Sonrasında İsveç Ulusal Kayıtları ile bağlantılı olarak bu verileri incelediler.

Bu bölgelerdeki sosyoekonomik sıralamadan dolayı araştırmacılar ilk olarak zenginlik ve etkin köken dahil olmak üzere sonucu etkileyebilecek faktörleri kontrol etmek zorunda kaldılar.Araştırmacılar hava kirliliği seviyelerinin ergen ve çocuk psikiyatrik tanılarını etkilediğini buldular fakat zihinsel rahatsızlıkların oranını doğrudan ölçemediler.

Üstelik, havadaki 10 µg/m3’lük bir azot dioksit  artışı ile en az bir psikiyatrik tanıya sahip olma riski artıyor.

Azot dioksit yol trafiği ve diğer fosil  yakıtların kullanımından kaynaklanan en şiddetli hava kirleticilerinden birisidir. Bu gaz sağlık ve çevre kuruluşlarını özellikle ilgilendirir, çünkü partikül madde ve asit yağmurunun oluşumunda rol oynar. Azot dioksite uzun süreli maruz kalma akciğer fonksiyonunun azalması ile ilişkilidir ve nefes alma, solunum problemleri ile sonuçlanır. Artan alerji oranları için potansiyel bir risk faktörü olarak da bilinir.


Haber kaynağı: enn.com
Haberin orijinaline göz atmak için tıklayınız: http://www.enn.com/pollution/article/49624

TR Çeviri: dunyaninyesili.blogspot.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder